Wiosenne wariacje ziołowe!

Kocham wiosnę! Kiedy wszystko budzi się do życia i pojawiają się ziołowe cuda. To mój czas na nowe, ziołowe eksperymenty, ale też sprawdzone, wytęsknione przepisy. Dziś w nich zagościły fiołek, podbiał, mniszek i pokrzywa. Moje wiosenne wariacje ziołowe – część pierwsza!

1. Wariacje FIOŁKOWE

Kwiaty fiołka są nie tylko piękne, ale również jadalne. Dodadzą uroku i magii każdej kanapce czy sałatce. Najczęściej wykorzystuje się je jako jadalną ozdobę do słodkości, ale z powodzeniem możecie go dodać do makaronu. Ja te delikatne, fioletowe kwiaty wykorzystałam do stworzenia octu fiołkowego. Zrobiłam go na bazie octu jabłkowego, który zdecydowanie zyskał na tym połączeniu. Nabrał pięknego koloru i aromatu. Będzie rewelacyjnym dodatkiem do wiosennej lemoniady. Sprawdzi się oczywiście też w kosmetyce. Octowy tonik z fiołkiem wykorzystaj do przemywania skóry tłustej i trądzikowej. Polecam go również do cery z rozszerzonymi porami.

2. Wariacje MNISZKOWE

W centralnej Polsce kwiat mniszka lekarskiego kwitnie w pełni. Nadszedł najlepszy czas na zbiory. A następnie macerowanie, nastawianie octów, suszenie i parzenie… Pomysłów i możliwości bez liku. A i jego zielone, młode listki możecie wykorzystać np. kulinarnie do sałatek.

Wyciąg z mniszka ma mnóstwo zastosowań kosmetycznych. Polecam w kosmetyce wykorzystać jego właściwości w walce z przebarwieniami. Zadziała kojąco na cerę trądzikową. Jeśli wykorzystacie go do pielęgnacji skóry głowy i włosów ujawni swoje walory przeciwłupieżowe i przeciwzapalne. Wyciągów z mniszka lekarskiego stosuje się również w preparatach przeciwstarzeniowych. Posiada właściwości antyoksydacyjne czyli zwalcza wolne rodniki.

Moje zamiłowanie do octów już zaowocowało sezonowym, domowym octem mniszkowym. Jest żywy, aktywny biologicznie! Idealny jako płukanka do włosów i tonik do twarzy. Kulinarnie i leczniczo możecie go stosować podobnie jak inne octowe wiosenne wariacje ziołowe.

Więcej o zastosowaniu octów znajdziecie w moim wcześniejszym wpisie “Octy żywe z owoców i ziół”.

Mniszek z powodzeniem wykorzystuję w mydłach mniszkowych sezonowych w połączeniu z naturalnymi olejami. Jego moc opiera się na wykorzystaniu naparu z kwiatów mniszka lekarskiego oraz maceratu mniszkowego na oliwie z oliwek oraz na oleju kokosowym. Jak pozostałe mniszkowe kosmetyki polecam do skóry trądzikowej lub dojrzałej 🙂

Miód mniszkowy ujawnia natomiast inne prozdrowotne właściwości mniszka lekarskiego. Stosuje się go przede wszystkim w chorobach związanych z sercem oraz wątrobą i drogami żółciowymi. Zawiera cholinę, która pomaga obniżyć poziom lipidów w wątrobie i powoduje wzmożoną produkcję żółci. Wspomaga proces trawienia, ale działa również osłonowo w trakcie przyjmowania antybiotyków. Pomaga w chorobach układu moczowego, ponieważ dzięki właściwościom moczopędnym przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu. Działa zbawiennie na odporność fizyczną i psychiczną w okresach przemęczenia. Bardzo smacznym wsparciem dla organizmu jest też miód mniszkowy z cynamonem.

3. Wariacje PODBIAŁOWE

Podbiał to piękny, żółty kwiat, który ma bardzo silne działanie. Według dr Różańskiego działa: osłaniająco, powlekająco, ochronnie, przeciwkaszlowo, wykrztuśnie, przeciwzapalnie, antyseptycznie i odkażająco. Wykorzystuję jego moce i robię z niego tradycyjny syrop na kaszel na bazie miodu. Syrop z kwiatów podbiału pobudza wentylacje płuc. Wspomaga układ oddechowy zarówno w przeziębieniu, alergii jak i w astmie. Więcej informacji o dawkowaniu i przeciwwskazaniach do stosowania znajdziecie w opisie syropu TUTAJ.

4. Wariacje POKRZYWOWE

Pokrzywa to mój wytęskniony ziołowy surowiec. Ma swoje zasłużone miejsce w medycynie ludowej. Jednocześnie jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych “chwastów”. Pokrzywa zawiera wapń, magnez, fosfor, siarkę, potas, jod, krzem i sód oraz witaminy A, C, B2, K. Duża zawartość żelaza wpływa na prawidłowe działanie układu krwionośnego. Zawiera także garbniki, aminy, kwas pantotenowy i organiczny, serotonina oraz flawonoidy. Działa moczopędnie, wspomaga w walce z cukrzycą i wysokim poziomem cholesterolu. Ma działanie antyalergiczne i pomaga przy bólach reumatycznych. Wyciągi z pokrzywy działają wzmacniająco na włosy i paznokcie.

Pokrzywa jest również z powodzeniem wykorzystywana w kuchni. Jest doskonałym składnikiem do zup, placków, sałatek. Wykorzystałam ja do stworzenia mieszanki przyprawowej na bazie soli kłodawskiej z dodatkiem dzikich roślin. Doskonale sprawdza się jako składnik herbatek i napojów. Jest jednym ze składników mojej herbatki na oczyszczenie organizmu, która wzmacnia włosy i paznokcie.

Kosmetycznie pokrzywa świetnie się u mnie sprawdza jako składnik mydła. Skład mydła pokrzywowego jest bardzo prosty – mielona pokrzywa i wysokiej jakości oleje. Pokrzywa poprawia wygląd i koloryt skóry. Szczególnie polecam do pielęgnacji skóry tłustej, trądzikowej, z wypryskami.

Jak widzicie z powodzeniem wykorzystuję ją leczniczo, kosmetycznie i kulinarnie. Poświeciłam jej nawet cały Ziołowy Zeszyt “Pokrzywa majowy skarb” z różnymi przepisami kulinarnymi 🙂

Utęskniona wiosna nareszcie nadeszła i obdarza nas obficie swoimi ziołowymi darami. To idealny czas na czerpanie inspiracji z natury i własne ziołowe eksperymenty ziołowe. Serdecznie zachęcam do korzystania z tego co Matka Natura nam oferuje, zarówno w codziennej diecie, kulinarnie, ale i kosmetycznie i w domowej apteczce.