Skip to content

O mnie

Mgr inż. Karina Rudzka

Absolwentka Wydziału Leśnego SGGW w Warszawie- kierunek: leśnictwo wielofunkcyjne, specjalizacja botanika leśna/etnobotanika, leśnik, zielarz, edukator. Pasjonuje się etnografią, archeologią, dziką kuchnią  i etnobotaniką. To właśnie relacje między światem ludzi i roślin są przedmiotem jej szczególnych zainteresowań. Zgłębia tajniki tradycyjnego zielarstwa – moc roślin wykorzystywaną w kosmetyce, medycynie i kuchni.

Od studiów dużo czasu spędza w terenie, prowadzi spacery botaniczne, warsztaty z dzikiej kuchni z darów lasu czy ziołowej kosmetyki i apteczki. Od 2015 do 2022 roku pracowała w Nadleśnictwie Grójec jako Specjalista SL ds. hodowli lasu, nasiennictwa i szkółkarstwa oraz jako edukator – prowadziła w tym czasie niezliczoną ilość zajęć z edukacji przyrodniczo-leśnej dla różnych grup wiekowych.

Od 2015 roku prowadzi również autorski projekt zielarski o nazwie: ​​​​Zielarski Kącik Kari, w ramach którego na profilu FB, Instagramie, Tik Toku i blogu darmowo dzieli się wiedzą o praktycznym wykorzystaniu ziół i darów lasu do jedzenia, higieny, kosmetyki oraz leczniczo oraz promuje wykorzystanie ziół w codziennym życiu.

Kari
zbiory

Osiągnięcia:

Regularnie pisze artykuły do miesięcznika Głos lasu Dział „Moja osada” o leśnych darach prosto z lasu i ich wykorzystaniu, min. „Ziołowe leki na wyciągnięcie ręki” (Maj 2017), „Jak smakuje łąka” (Marzec 2018), „Przedwiosenne przysmaki” (Luty 2019), „Przetwory nieoczywiste” (Listopad 2020). Gościnnie napisała artykuł do miesięcznika Claudia: „Lecznicze maści, które zrobisz sama” (Wrzesień 2018), „Majowe mikstury- zrób teraz, przyda się jesienią” (Maj 2019). Gościnnie napisała artykuł na blogu: wrodzinie.pl pt. „Dzika kuchnia?”: http://wrodzinie.pl/dzika-kuchnia/ . Od 2018 regularnie pisze artykuły do dwumiesięcznika „Żyj naturalnie” do działu Encyklopedia ziół oraz Naturalna żywność m.in. „Ziołowe maceraty olejowe w kuchni, leczeniu i kosmetyce”. (Listopad-grudzień 2018), „Ziołowa regeneracja po treningu” (Maj-czerwiec 2019). Pisze artykuły na potrzeby strony internetowej Nadleśnictwa Grójec, Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych oraz Lasów Państwowych m.in.:

– „Leśna aspiryna” (Lipiec 2017 ): http://www.lasy.gov.pl/pl/informacje/aktualnosci/lesna-aspiryna ,
– „Lecznicze maści prosto z lasu” (marzec 2018): https://www.radom.lasy.gov.pl/aktualnosci/-/asset_publisher/1M8a/content/lecznicze-masci-prosto-z-lasu#.YFtL-69KhPY ,
– „Leśne antybiotyki” (kwiecień 2017): https://www.radom.lasy.gov.pl/aktualnosci/-/asset_publisher/1M8a/content/lesne-antybiotyki/maximized ,
– „Do lasu po zdrowie- kilka słów o przetaczniku” (czerwiec 2018): https://www.radom.lasy.gov.pl/aktualnosci/-/asset_publisher/1M8a/content/do-lasu-po-zdrowie-kilka-slow-o-przetaczniku/maximized ,
– „Zimowa herbatka z leśnych skarbów” (luty 2018): https://www.lasy.gov.pl/pl/informacje/aktualnosci/zimowa-herbatka-z-lesnych-skarbow

Inne artykuły:

– Leczą, koją ból, są niezastąpione w kuchni – niesamowite właściwości ziół

https://emkielce.pl/region/lecza-koja-bol-sa-niezastapione-w-kuchni-niesamowite-wlasciwosci-ziol?fbclid=IwAR0UrT0oC1gBQHCiviudynedoJwmYqzUK9f2P3GikAUj6uO33k_vUS-Fdms

– Zioła w mydłach. Czy trzeba je specjalnie przetwarzać?

https://mydlanerewolucje.pl/ziola-w-mydlach/

Wywiady – telewizja i radio:

– Udział w programie „Las bliżej nas” TVP (2020):
https://www.lasy.gov.pl/pl/informacje/kampanie_i_akcje/las-blizej-nas/las-blizej-nas201d-czwarta-seria/las-blizej-nas-czwarta-seria-odcinek-9
– Udział w programie Studio Lato, TVP: https://vod.tvp.pl/video/badzmy-razem-w-domu,05082020-odc-88,49255265?fbclid=IwAR2wPBy9egEti6L-AhQc8hWU9rDLCsmzsP_tEXxhi0QLPysciJKpawqYCso
– Leczą, koją ból, są niezastąpione w kuchni – niesamowite właściwości ziół, Radio eM Kielce, ( czerwiec 2020): https://emkielce.pl/region/lecza-koja-bol-sa-niezastapione-w-kuchni-niesamowite-wlasciwosci-ziol
– Radio eM Kielce, ( grudzień 2019): https://radioplus.com.pl/audycje-radiowe/42566-karina-rudzka
– wywiad w Polskie Radio Czwórka „Czary, magia? – Po prostu miód”: https://www.polskieradio.pl/10/5374/Artykul/2426810,Czary-magia-Po-prostu-miod

 

kari 3

Jej przepisy trafiły do publikacji Lasów Państwowych, książka: „ Dobre z Lasu, czyli natura od kuchni”: https://www.lasy.gov.pl/pl/informacje/publikacje/do-poczytania/dobre-z-lasu-czyli-natura-od-kuchni

Warsztaty i współprace:
– co roku od 2016 r prowadzi gościnne warsztaty w Nadleśnictwie Celestynów na Dniach otwartych: sałatki z dzikich roślin, ziołowe woreczki kąpielowe, ziołowe kosmetyki, spacer botaniczny po lesie.
– W sierpniu 2020 poprowadziła pokaz ziołowy w Muzeum Wsi Radomskiej przy chacie zielarki
– warsztaty „Leśna apteka” na 22 Pikniku Naukowym Polskiego Radia i Centrum Nauki Kopernik na Stadionie Narodowym w Warszawie- stoisko Lasy Państwowe – (maj 2018): https://www.radom.lasy.gov.pl/aktualnosci/-/asset_publisher/1M8a/content/ruch-w-lesie-na-pikniku-naukowym/maximized#.YFtRK69KhPZ
– Prowadzenie fakultetu na Wydziale Leśnym pt. „Kulturowe znaczenie lasu” Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (2019 i 2020)
– Prowadzenie zajęć w dla studentów z dzikiej kuchni, kosmetyki i apteczki na Wydziale Leśnym, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (2017), spacer botaniczny ze studentami w Nadleśnictwie Chojnów z gotowaniem-dzika kuchnia
– Jako edukator leśny prowadziła zajęcia edukacyjne dla wielu grup dzieci i dorosłych na terenie Rezerwatu Modrzewina na ścieżce przyrodniczo-leśnej:
https://grojec.radom.lasy.gov.pl/witamy/-/journal_content/56/11010/29740396#.YFtU2a9KhPY
https://grojec.radom.lasy.gov.pl/witamy/-/journal_content/56/11010/32280783
https://grojec.radom.lasy.gov.pl/witamy/-/journal_content/56/11010/33727975#.YFtW9a9KhPY
– zajęcia edukacyjne w przedszkolu: https://grojec.radom.lasy.gov.pl/witamy/-/journal_content/56/11010/30615869
– Udział w PIKNIKU SŁUŻB MUNDUROWYCH „DZIEŃ Z MUNDUREM” 2017 W GRÓJCU: https://grojec.radom.lasy.gov.pl/witamy/-/journal_content/56/11010/31005354
– Zorganizowanie i udział w akcji Szlachetna paczka(2017 oraz 2021): https://grojec.radom.lasy.gov.pl/witamy/-/journal_content/56/11010/32737923#.YFtXgq9KhPY
– Makowskie Centrum Kultury- warsztaty z ziołowych soli (2022):
http://radiorsc.pl/2022/05/karina-rudzka-korzystajmy-z-dobrodziejstw-natury/
– Centrum Kultury w Piasecznie- spacer etnobotaniczny na Górkach Szymona:
https://kulturalni.pl/wydarzenie/spacer-etnobotaniczny-na-gorkach-szymona-2/
– kilkuletnia współpraca z Centrum Kultury Łowicka w Warszawie-Mokotów – prowadzenie warsztatów dla dzieci z ziołowych soli do kąpieli, Wawerskie Centrum Kultury Filia Radość- warsztaty m.in. z tworzenia ziołowych kadzideł inspirowanych słowiańszczyzną (2022) czy z wykorzystania igliwia sosnowego w kuchni i kosmetyce(2023), Muzeum Wsi Radomskiej warsztaty zielarskie przy „domu zielarki” na terenie skansenu, Muzeum Nadwiślańskie w Kazimierzu Dolnym Oddział Żmijowiska- tworzenie zbiorów zielnikowych po półziemianki na skansenie Muzeum Dawnych Słowian, spacery etnobotaniczne, tworzenie listy florystycznej terenu, centrum edukacji W Miejskiej Kniei w Makowie p/Skierniewicami- m.in. warsztaty 2-dniowe z Leśnego SPA, współorganizacja Ziołowy Festiwal (2021) w celu propagowania zielarstwa i tradycyjnej medycyny ludowej w centralnej części kraju, Fundacja Atoli- Słomiany Rynek w Lublinie- rekonstrukcja pracy wczesnośredniowiecznej zielarki, pokaz i warsztaty ziołowe (2019 oraz 2020 r.).

Jej misją jest krzewienie słowa zielonego – edukacja społeczeństwa z zakresu botaniki, ziół, darów lasu oraz promocja etosu leśnika – człowieka wykształconego przyrodniczo i pełnego pasji, specjalisty w tym co robi.