Zielarski blog

Igliwie w kuchni
Igliwie w kuchni to smakowity i bardzo aromatyczny dodatek. A zima i przymrozki to najlepsze co może je spotkać 🙂

Igliwie w kosmetyce
Igliwie w kosmetyce to ciekawy pomysł na zimowe wariacje ziołowe. Ku zaskoczeniu, to właśnie zima jest najlepszym momentem na zbiór igliwia drzew leśnych – świerka, sosny, jodły.

Ziołowa pielęgnacja skóry
Nowy Rok to czas postanowień, a wśród nich często pojawiają się obietnice większej dbałości o swoje zdrowie i urodę 😉 Naprzeciw tym potrzebom wychodzi właśnie naturalna, ziołowa kosmetyka prosto od Matki Natury!

Jesienne przetwory
Jesień to intensywny czas zbiorów darów lasu i czas domowych przetworów 🙂 Jesienne przetwory to sposób by móc cieszyć się jesiennymi owocami cały rok!

Magia Octowania
Domowe octy z leśnych owoców i ziół to mikstury o bardzo wszechstronnym zastosowaniu. Sprawdzają się w kuchni, spożywczo, prozdrowotnie i kosmetycznie. Można je stworzyć z wielu darów lasu. Niech i u Was zadzieje się Magia Octowania 😉

Zioła dla pięknych i zdrowych włosów
Znane i lubiane zioła, które pospolicie spotykacie w czasie spacerów po łące lub w domowym ogródku, mogą stanowić zbawienie dla waszych matowych i zniszczonych włosów! Poznajcie zioła dla pięknych i zdrowych włosów 🙂

Wiosenna dzika kuchnia
Wiosenna dzika kuchnia to prawdziwa uczta dla podniebienia oraz dla oka. To czas kiedy na talerzu mamy więcej kolorów, aromatów i witamin. Ogromna różnorodność dostępnych dzikich roślin jadalnych pozwala mi na urozmaicenie wiosennej diety.

Wiosenne wariacje ziołowe!
Kocham wiosnę! Kiedy wszystko budzi się do życia i pojawiają się ziołowe cuda. To mój czas na nowe, ziołowe eksperymenty, ale też sprawdzone, wytęsknione przepisy. Dziś w nich zagościły fiołek, podbiał, mniszek i pokrzywa. Moje wiosenne wariacje ziołowe – część pierwsza!

ZIOŁOWE HYDROLATY
ZIOŁOWE HYDROLATY to naturalny kosmetyk powstały w procesie destylacji parą wodną surowca ziołowego np. kwiatów, ziela. Sama natura! Wyciągi z kwiatów i liści posiadają pielęgnacyjną moc natury!
Octy żywe z owoców i ziół
Octy żywe z owoców i ziół to mikstury o bardzo wszechstronnym zastosowaniu. Sprawdzają się w kuchni, spożywczo, prozdrowotnie lub kosmetycznie. Można je stworzyć praktycznie ze wszystkiego, a każdy eksperyment gwarantuje ciekawe rezultaty i niespotykane doznania smakowo- zapachowe. Uwaga: octowanie wciąga 🙂
Herbata utleniana z dzikich roślin
Wystarczy słowo herbata i już oczami wyobraźni widzisz parujący kubek? Taką herbatę możesz wykonać własnoręcznie z suszonych liści dzikich roślin. Herbata utleniana jest w zasięgu twojej ręki 🙂
Forsycja w kuchni i apteczce
Forsycja w kuchni i apteczce, ale też kosmetyce, znalazła bardzo wiele zastosowań. Zwłaszcza, że obsypuje się kwiatem bardzo obficie i aż żal z tej obfitości nie skorzystać!