Przetwory nieoczywiste z jesiennych darów lasu
Jesień w pełni. Drzewa i krzewy w lesie aż uginają się od owoców bogatych w witaminy i mikroelementy. W pełni owocują m.in. jarząb, tarnina, głóg, aronia, berberys, czeremcha, róża. Chcielibyśmy tymi darami móc cieszyć się cały rok, stąd warto zamknąć je w słoiczki jako pyszne i zdrowe przetwory.
Listopad to obfitość owoców dzikiej róży. W naszej krajowej florze występuje ok. 23 odmiany dzikich róż. Różnią się one barwą kwiatów, wielkością owoców, ilością kolców, itp. Zawierają więcej witaminy C niż cytryna, oraz takie witaminy jak: A, B1, B2, E, K oraz kwas foliowy, flawonoidy, karotenoidy, garbniki, pektyny. Działają wzmacniająco i przeciwzapalnie, pomagają w nieżytach przewodu pokarmowego. Przetwory z nich są aromatyczne i bardzo smaczne. Oto przepis na musztardę z owoców dzikiej róży z goździkami:
– 0,5-1 kg wydrylowanych z pestek owoców róży
– 40 g białej gorczycy
– 20 g czarnej gorczycy
– 4 łyżki cukru
– 2 łyżeczki soli
– pół szklanki octu domowego np. jabłkowego lub z dzikiej róży
– 4-6 goździków
– 6-8 ziaren pieprzu
– 6 ziaren ziela angielskiego
– liść laurowy
Owoce z dzikiej róży wydrylowane i zalane wodą gotujemy do miękkości, blendujemy i przecieramy przez sito, żeby pozbyć się kawałków skórki z owocó w. Oba rodzaje gorczycy mielimy w młynku i dodajemy do przetartej róży. Ocet gotujemy przez kilka minut wraz z przyprawami – można dolać wody, która odparowała. Przecedzony ocet dolewamy do różano-gorczycowej pulpy i dokładnie mieszamy. W razie konieczności doprawiamy pieprzem, solą lub dolewamy odrobinę octu. Następnie gotową musztardę przekładamy do niewielkich wyparzonych słoików. Część konsumujemy na bieżąco, a resztę pasteryzujemy na zapasy zimowe. Dobrze komponuje się do mięs, wędlin, serów żółtych.

18/02/2021 @ 13:47
Nie wiedziałam o takich sposobach na przetwory. Muszę sama wypróbować, pozdrawiam!