Orzeźwiające napoje z darów Matki Natury

Wiosna to czas obfitości w dary łąk i lasów. Jest kolorowo, pachnąco, aromatycznie i przy tym bardzo zdrowo 🙂 Oto kilka moich propozycji na zdrowe, orzeźwiające napoje z darów Matki Natury.

W momencie, gdy wszystko wokół kwitnie, warto korzystać z dobrodziejstw Matki Natury. Gdy temperatura szybko rośnie i zaczynamy marzyć o orzeźwiających napojach, lemoniadach i naparach sięgajmy po otaczające nas wiosenne dary. Pamiętajmy też, że to również najprostszy sposobów na oczyszczanie organizmu i naturalne źródło energii.

BŁĘKITNA HERBATA MROŻONA Z KWIATÓW DĄBRÓWKI

Dąbrówka rozłogowa występuje dziko, najobficiej w dąbrowach. Spotkacie ją również w zacienionych miejsca, lasach liściastych, na wilgotnych łąkach, pastwiskach i przy zbiornikach wodnych. Kwitnie od maja do czerwca. Dąbrówka ma działanie uspokajające – relaksuje serce, naczynia krwionośne, układ oddechowy i trawienny. Działa lekko moczopędnie, zmniejsza obrzęki, wspomaga wiosenny detoks organizmu.

Składniki:
– 2 łyżeczki suszonego lub 1 łyżka świeżego ziela dąbrówki
– liść świeżej mięty
– 2-3 kostki lodu
– 250 ml wody

Sposób przygotowania: Ziele zalewam wrzącą wodą i pozostawiam pod przykryciem do naciągnięcia. Odcedzam przez sitko i piję z kostką lodu i liściem mięty.

LEMONIADA Z KWIATÓW BZU LILAKA I ARBUZA

Okresem kwitnienia lilaka jest maj, w tym czasie roślina rozwija swoje okazałe kwiatostany o intensywnej fioletowej, różowej lub białej barwie. Wyciągi z kwiatów lilaka podnoszą odporność organizmu. Bez lilak posiada właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwwirusowe. Działa moczopędnie, oczyszcza krew z toksyn, jest zatem skutecznym sposobem na wiosenny detoks organizmu.

Składniki:
– 3 szklanki kwiatków bzu lilaka i plaster arbuza
– 1 litr wody
– 2 łyżki cukru
– 1 cytryna

Sposób przygotowania: Kwiaty bzu lilaka obskubuję z zielonych łodyżek i przekładam do litrowego słoja. Dodaję pokrojoną w plasterki cytrynę i arbuza. W garnku zagotowuję wodę z cukrem i wlewam do słoja z kwiatami, przykrywam ręcznikiem papierowym z gumką. Nastaw odstawiam na ok. 48 godziny, aż zacznie „pracować” i stanie się gazowany. Wtedy wylewam zawartość słoika na sito wyłożone gazą i dokładnie odciskam kwiaty. Lemoniadę podajemy schłodzoną.

Lilak jest również doskonałym surowcem na aromatyczna herbatę utlenianą z kwiatów bzu lilaka – latem można ja pić po ostudzeniu z kostką lodu 🙂 Herbata ma karmelowy aromat, zawiera garbniki w ilości podobnej do klasycznych, czarnych herbat chińskich, ale nie zawiera teiny. Zawarta w lilaku syringina to aktywny składnik biochemiczny o udowodnionym działaniu hepaprotekcyjnym, czyli ochronnym na miąższ wątroby.

Jeśli jesteście szczęściarzami i wokół was obficie kwitnie bez zachęcam do własnoręcznego wykonania takiej herbaty – dokładną procedurę tworzenia takich herbat opisałam w moim zeszycie ziołowym „Herbaty utleniane enzymatycznie z dzikich roślin”.

ORZEŹWIAJĄCY KOKTAJL Z MŁODYMI PĘDAMI ŚWIERKA

Wiosna to dobry czas na zbiory młodych jasnozielonych przyrostów świerka. Są one o tej porze tak delikatne, że można jeść je na surowo. W smaku są bardzo aromatyczne i kwaskowate. Pędy świerkowe zawierają bogactwo witaminy C, która jest jednym z najcenniejszych antyoksydantów i wspiera układ odpornościowy oraz uszczelnia naczynia krwionośne.

Składniki:
– opakowanie kefiru lub maślanki 400 g
– 2 garści młodych pędów świerka
– łyżka miodu

Sposób przygotowania: Młode, jasnozielone pędy świerka myjemy i drobno siekamy. Całość mieszamy ze schłodzonym kefirem lub maślanką i blendujemy na jednolitą masę. Dosładzamy do smaku odrobiną płynnego miodu. W wersji wegańskiej możemy posłużyć się mlekiem migdałowym lub owsianym.

Świerk to prawdziwe bogactwo aromatów dlatego na stałe gości w mojej kuchni. Aktualnie delektuję się smakiem świerkowego octu.

A domowy ocet to również najszybszy sposób na orzeźwiający napój na upalne dni… 🙂

OCTOWA LEMONIADA

Składniki:
– 0,5 l wody
– 2 łyżki octu domowego
– 2 łyżki miodu

Możemy wykorzystać dowolny ocet domowy – u mnie teraz gości owocowy grzaniec i kawowy z rozgrzewającymi przyprawami.

Do tej niezwykle szybkiej w wykonaniu octowej lemoniady możemy dodać również inne składniki wedle uznania. Doskonale komponuje się z nią np. świeży liść mięty, cytrusy w plastrach lub płatki kwiatów jadalnych. Schłodzona, z dodatkiem  kostki lodu ugasi pragnienie, wzmocni naturalną odporność organizmu i wspomoże w wiosennym detoksie. Ocet pobudza spalanie tłuszczu i przyspiesza przemianę materii, naturalnie dodaje energii.

Wiosenno-letnie upały to idealny czas na orzeźwiające napoje z darów Matki Natury. Smaczne i zdrowe doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadu czy napój na piknik. Smacznego !